10 Tips voor boren in beton

Wilt u een gat boren in beton en bent u opzoek naar praktische informatie? Lees dan snel verder. Als specialist op het gebied van betonboren geven wij van DeBetonboorder.nl 8 overzichtelijke en goede tips voor boren in beton. Mocht u er zelf niet uitkomen of uw gat heeft een aanzienlijk grote diameter, dan bieden wij u uiteraard graag onze professionele hulp aan.

Lees de onderstaande tips en doe u er uw voordeel mee. Komt u er in de tussentijd niet helemaal uit? Geen probleem. Neem gerust contact met ons op zodat we u verder kunnen helpen. Wij zijn namelijk dé specialist op het gebied van betonboren.

 

 

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Bent u geïnteresseerd in onze diensten en wilt u graag een prijsopgave ontvangen? Wij zorgen ervoor dat uw klus netjes wordt uitgevoerd!

Offerte

 

 

10 nuttige tips voor het in beton boren

Het boren van een gat is geen hogere wiskunde, maar het dient wel op de juiste manier gedaan te worden. Aan de hand van de volgende 10 tips voor boren in beton boort u het perfecte gat in uw muur, plafond of vloer.

 

Tip 1: kies de juiste boor

Onze allereerste tip voor boren in beton gaat uiteraard over het zoeken van de juiste boormachine. Voor het boren door steen of beton heeft u een boormachine nodig met een pulserende werking. Er zijn twee typen boormachines met deze eigenschap die vaak door elkaar gehaald worden, namelijk een boorhamer en een klopboormachine. Met een klopboormachine kun je prima door steen heen boren, echter als je een gat wilt maken in een betonnen wand is een boorhamer een must.

Als je eenmaal de juiste boormachine hebt gekozen is het belangrijk de juiste boor op de machine te zetten. Als je niet de juiste boor kiest is de kans groot dat deze kapot gaat. Niet in elk soort beton of steen kan namelijk dezelfde boor gebruikt worden. Boor je in beton, gebruik dan niets anders dan een echte boorhamer. Voor boren in steen kun je zowel een klopboormachine als een boorhamer gebruiken.

 

Steen- versus betonboren


Het grote verschil tussen steen- en betonboren is te zien aan de punt van de boor. Bij een steenboor is het materiaal van de boor overal hetzelfde, van punt tot achterkant. Bij een betonboor is de punt er apart opgezet omdat deze van harder materiaal moet zijn. Voor de geïnteresseerde lezer: deze punt is van wolframcarbide, ook wel widia genoemd.

Widia is afgeleid van het Duitse woord voor diamant. Widia is een zeer hard materiaal, bijna net zo hard als diamant. Aangezien dit materiaal harder is dan beton, is het mogelijk om een gat te boren.

 

Tip 2: Wees goed voorbereid en kies de juiste boor

Voordat u aan de slag gaat met boren, bepaalt u eerst waar u het gat wilt maken. Dit is immers de plek waarmee u straks aan de slag gaat. Gebruik een rolmaat of een meetlint om de positie te bepalen en markeer dat punt met potlood. Daarna checkt u of u over de juiste beschermingsmiddelen beschikt. Hierbij kunt u denken aan werkhandschoenen, oordoppen en een veiligheidsbril.

 

Tip 3: Boor niet te diep

Na het boren in beton moet er een plug in het geboorde gat worden gestoken. Uiteraard moet het gat net zo dik zijn als deze plug. En de plug moet passen bij de schroef die in het gat gezet wordt. Maar ook de diepte van het geboorde gat is van belang. Als het gat niet diep genoeg is geboord, past de plug er niet volledig in. Is het gat juist te diep, dan gaat de plug er te diep in waardoor hij zijn werking verliest.

 

Dieptestop
Om ervoor te zorgen dat er niet te diep geboord wordt, kan een dieptestop op de boormachine gezet worden. Dit is een stang die naast de boor vooraan de boormachine wordt geklemd. De afstand tussen de punt van de boor en het begin van de dieptestop wordt de diepte van het geboorde gat. De dieptestop kan worden afgesteld door te meten, maar de lengte van de plug gebruiken is wellicht een simpelere manier.

Is het gat klaar? Verwijder het stof dan uit het boorgat, bijvoorbeeld met de stofzuiger. Dan past de plug er beter in en zit hij een stuk steviger vast.

 

 

Tip 4: Zet niet te veel kracht en zet de boor verticaal op de wand

Zet uw boor verticaal tegen de wand. Kent u de muur nog niet? Boor dan eerst zonder slag en schakel deze functie later pas in. Indien de boor houvast heeft, zet u pas wat kracht. Vergeet niet dat je te maken hebt met een machine die het werk voor u doet. De boor is scherp, waardoor het maken van een gat gemakkelijk is.

Zet dus niet te veel kracht! Zorg hierbij dat u een stevige houding aanneemt, zodat u veilig kunt boren. Veiligheid staat te allen tijde voorop.

 

Tip 5: Pas op voor leidingen

In muren en plafonds zitten vaak leidingen weggewerkt. In vloeren kan vloerverwarming aanwezig zijn. Uiteraard kunnen de gevolgen groot zijn wanneer er in die leidingen wordt geboord. In het ergste geval moet de gehele muur open om een leiding te herstellen. In het geval van waterleidingen is er ook kans op waterschade. Dit moet voorkomen worden.

Leidingzoeker

Vaak is onduidelijk hoe weg gestucte leidingen precies lopen. Om toch te weten of het veilig is om te boren kunt u een leidingzoeker gebruiken. De leidingzoeker spoort ijzerhoudend materiaal op in de muur en dat verraadt waar de leidingen zijn. Ook betonwapening wordt met de leidingzoeker opgespoord. Dit kan dus verwarring opleveren. Daarnaast zullen kunststof leidingen niet gedetecteerd worden.

 

Tip 6: Pas op voor tegels

Boren in beton of steen kan meteen beginnen. Bij boren in een tegelmuur is eerst voorzichtigheid geboden. Tegels hebben aan de bovenkant vaak een laag glazuur die kwetsbaar is en kapot kan spatten als er een boor op staat te kloppen. Dat maakt de kans op nevenschade aan glazuur en de kans op breken van de hele tegel dus groot.

Tegelboor

Met het uitschakelen van de hamerfunctie van de boormachine is het veilig om door te tegels heen te komen. Tevens is een speciale tegelboor aan te raden. Hiermee moet volledig door de tegel heen worden geboord. Als er een gat in de tegel zit kan de rest met een beton- of steenboor worden uitgevoerd, afhankelijk van het materiaal dat erachter zit. Door de tegels voor het boren te voorzien van schildertape kan wegspatten en krassen op de tegels voorkomen worden.

 

 

Tip 7: Boren in het plafond (gewapend beton)

Wilt u een gat boren in het plafond? Of in een plafond van gewapend beton? Wees dan zeer voorzichtig, want u werkt immers boven uw macht. U werkt boven uw hoofd en staat hoog op een ladder. Zorg er daarom altijd voor dat er iemand in uw buurt is voor het geval dat er iets mis gaat. Dan is er altijd hulp bij de hand.

 

Tip 8: Vang het gruis goed op

Behalve het gat boren in beton of steen zelf, kan de klus ook het netst worden geklaard door te denken aan enkele details. Het goed afvoeren van het gruis en stof dat vrijkomt bij het boren is daarvan een voorbeeld. Tijdens het boren kan de boor het best op een lager toerental een paar keer worden teruggetrokken om het gruis uit het gat te halen.

Boorstofopvanger

De troep van het gruis en het stof tegen de muur en op de vloer onder het gat is aanzienlijk te beperken door het gebruik van een boorstofopvanger. Ook werkt het goed om een stofzuiger naast het boorgat te houden. Wanneer het gat diep genoeg is, trek de boor dan al draaiend en langzaam terug om zoveel mogelijk gruis mee te nemen. Zet daarna de stofzuiger nog even recht boven het geboorde gat.

 

Tip 9: let op je water 

 

als je met diamant gaat boren in gewapend beton dan zal je extra goed moeten opletten op je water toevoer bij te weinig water loopt je boor vast en dat kan leiden tot kapotte boren als je hem eruit probeert te krijgen in het ergste geval kan je een met een hak hamer je boor eruit krijgen. 

teveel water wil je overigens ook niet dat kan weer voor nare problemen zorgen zoals water schade of een gepolijste boor in dit laatste geval is de boor niet scherp genoeg meer om door het beton en ijzer heen te draaien zo kan dat gaatje boren nog wel eens heel lang gaan duren.

 

tip 10: zorg voor een goede stof/waterzuiger

 

je wilt natuurlijk dat het water afgevoerd word gebruik daarom een afzuig ring in het geval van Droogboren door beton zal een stof zuiger de koeling zijn van de diamant boor dus die moet echt uitstekend zijn en geen zuigdruk verliezen