Draagmuur verwijderen

 

Wilt u uw woning verbouwen en u droom is uw keuken bij de woonkamer betrekken, of de tussenmuur van de gang naar de woonkamer weg te slopen om zo meer woonruimte te creëren? Hiervoor moet u dan een ( steunmuur ) draagmuur verwijderen of een muur laten uitbreken om zo een praktischer indeling van de ruimte te maken.

Dan kunt u deze klus het beste uitbesteden aan professionals. Een steunmuur, tussenmuur of draagmuur laten verwijderen door een erkend bedrijf is echt veel verstandige dan het zelf doen. Wanneer u al enige klus ervaring heeft, dan is het slopen van een normale muur vaak niet zo moeilijk. Bij een dragende wand is dit echter anders.

De functie van een draagmuur zal namelijk uiteraard wel vervangen moeten worden met een andere constructie. Doorgaans worden hier stalen balken voor gebruikt. Uiteraard moet er wel onderzocht worden of de stalen balk voldoende draagvlak heeft om de functie van de draagmuur over te nemen.

Dit kan u dus beter uit laten voeren door ervaren vakmensen. Zo is het nodig om een architect en/of bouwkundige de berekeningen van de op te vangen krachten door te rekenen. Met de berekening kan er daadwerkelijk een constructie ontworpen worden die de functie van de verwijderde draagmuur overneemt.

 

Wat kost het verwijderen van een draagmuur?

Het verwijderen van een draagmuur ( steunmuur ) zonder architect of constructeur raden we echt ten zeerste af! Een draag muur of ondersteunende muur biedt ondersteuning aan het plafond en de bovenliggende verdieping.

Als u deze zomaar de muur sloopt, dan kan het plafond of de hele woning instorten. Het is dan ook aan te raden om de draagmuur nooit zelf te slopen, maar een erkend sloopbedrijf in te schakelen. Waar staan de dragende muren in uw woning? Dit zijn in de meeste gevallen de buiten en tussen wanden van:

  • Keuken naar woonkamer
  • Van de gang naar de woonkamer

Maar wat zijn nu de gemiddelde kosten van het verwijderen van een dragende constructie muur? De meeste draagmuren laten wegslopen kosten tussen de 2000 en 3500 euro. Dit is inclusief het afvoeren van het puin en het ondersteunen van de bovenliggende verdiepingsvloer.

Draagmuur verwijderen vergunning

We krijgen vaak de vraag of een bouwvergunning benodigd is voor het verwijderen van een draagmuur. Het korte antwoord daarop is dat u altijd naar de gemeente moet gaan om te vragen of er een bouwvergunning voor het draagmuur verwijderen nodig is, in de meeste gevallen is dit namelijk wel het geval als u een draagmuur gaat slopen.

Als de vergunning inderdaad nodig is zult u bij de vergunningsaanvraag tekeningen en berekeningen van het plan moeten overleggen. Aan de hand van deze berekeningen kan de gemeente dan beslissen of er een omgevingsvergunning wordt afgegeven voor het verwijderen van de draagmuur. In een appartementencomplex heb je daarnaast nog te maken met de VVE die goedkeuring moet geven voor het eventueel verwijderen van de draagmuur.

Deze kan immers als functie hebben om een deel van de bouw van het hele complex te ondersteunen. Ook deze goedkeuring kan in de meeste gevallen gerealiseerd worden met berekeningen en de tekeningen van de uitbraak.

Wij adviseren om altijd een gerenommeerd en erkend aannemersbedrijf in te huren voor het verwijderen voor een draagmuur. Is het niet alleen voor de vergunning dan is het ook zeker verstandig om alles vooraf door te rekenen.

Professioneel uw draagmuur verwijderen

Onze professionele vakmannen beschikken over de juiste certificaten en weten dan ook heel goed hoe zij snel en veilig deze belangrijke tussenmuur moeten wegbreken en verwijderen. Het puin van de verwijderde muur wordt meteen afgevoerd, de draagmuur die gesloopt is wordt vervangen door stalen balken of in ieder geval opgevangen op een veilige verantwoorde manier.

Hierdoor is het mogelijk uw woning nog sneller te verbouwen. U kunt immers simpelweg doorgaan met andere werkzaamheden in uw woning. Als de draagmuur verwijderd is kunnen wij ons voorstellen dat u niet “uit verbouwd” bent. Wellicht dat wij u met meer bouwtechnische kennis kunnen en mogen bijstaan.

Surft u eens rond over deze site en informeer uzelf. Door onze ervaring in de bouwbranche kunt u met iedere bouw gerelateerde vraag bij ons terecht. Wij zijn u graag van dienst.

 

Opvangen van de steunmuur

Bij een draagmuur verwijderen zal de rest van de muur moeten worden opgevangen door middel van stut palen.Dit geld ook als u uw schoorsteen zou willen laten verwijderen uit uw woonkamer bijvoorbeeld.

Deze palen voorkomen het instorten van de overgebleven muur en houden alles intact. De beste stut plan zijn die van staal die onder spanning ( draaiend ) kunnen worden aangebracht om zo de muren op te vangen. Ook word er bij het wegbreken van een muur wel eens een stalen portaal gelast omdat de gehele boven verdieping rust op de gesloopte muur en dan zijn de constantiel palen te licht hiervoor.

Balk plaatsen

Voordat een muur slopen begint zal er een constructieberekening moeten worden gemaakt hoe zwaar de stalen balk moet wezen om de boel weer op te gaan vangen en te ondersteunen. Als de tussenmuur verwijdert is zal deze tijdelijk met stempels het bovenliggende gewicht opvangen.

Als de stalen balk met de 2 stalen kolommen geplaatst wordt en wordt gelast dan kunnen de stempels onder de muur weer verwijdert worden. Zo een balk wordt in de bouwwereld aangeduid als een H profiel. Wilt u weten wat de prijs is om uw tussenmuur te slopen? Vraag dan eens geheel vrijblijvend een offerte bij ons aan en ontvang de prijzen geheel vrijblijvend in uw mailbox.

Gedeeltelijk een draagmuur verwijderen

We krijgen ook vaak de opdracht om een draagmuur gedeeltelijk te verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld erg leuk zijn als u een grote doorloop wilt maken, of een bar tussen de keuken en de woonkamer.

Het gedeeltelijk verwijderen van de draagmuur is een klus die in de regel gemakkelijker is dan een volledige draagmuur verwijderen. Er blijft namelijk een groot deel van het dragend vermogen staan. bovendien kan de nieuwe constructie die voor dragend vermogen moet zorgen aan de overgebleven constructie worden bevestigd. Dit scheelt erg in de werkzaamheden en dus in de kosten.

 

Bespaar op een draagmuur verwijderen!

Wij kunnen ons voorstellen dat u benieuwd bent naar de kosten voor het slopen van uw draagmuur. Dit is afhankelijk van een aantal factoren.

Zoals gezegd is het erg onverstandig om de draagmuur zelf te verwijderen. Het sloopproces en de vervangende constructie plaatsen moet u dus door professionals laten doen. Er zijn gelukkig wel een aantal andere manieren hoe u de klus goedkoper kunt laten uitvoeren. Ten eerste kunt u het verschil in prijzen van verschillende sloop- of aannemersbedrijven met elkaar vergelijken.

Door het vergelijken van de offertes krijgt u goed inzicht waar u het meest goedkoop een draagmuur kan laten verwijderen. Let natuurlijk wel op de kwaliteit van de verschillende bedrijven die u vergelijkt, zorg ervoor dat ze erkend zijn en garantie bieden.

Daarnaast is goedkoper om een de afwerking van de nieuwe constructie zelf te plaatsen.

Kosten draagmuur verwijderen

De prijs om een draagmuur te verwijderen is opgebouwd uit verschillende facetten. Ten eerste moet er een constructieberekening gemaakt worden, deze is nodig voor de vergunningaanvraag. Het laten maken van deze berekening kost wat tijd en geld.

Daarnaast moet er voor de gesloopte muur een constructie in de plaats komen. Meestal is dit een H profiel. Afhankelijk van de grootte van de draagmuur die verwijderd wordt kunnen we bepalen wat de kosten voor dit profiel zullen worden. Al met al kunt u rekenen op een prijs van ongeveer €2800 als u een draagmuur met een lengte van 3 meter wilt slopen.

Offerte draagmuur verwijderen

Als u het offerteformulier invult, geeft u dan bij de omschrijving aan wat uw wensen zijn. Doe dit zo nauwkeurig mogelijk zodat wij een goede offerte kunnen opstellen. Afhankelijk van uw informatie sturen wij u binnen uiterlijk 2 werkdagen een kostenschatting voor uw draagmuur verwijderen.